3

Crowdfunding, trend of ontwikkeling?

Posted July 5th, 2011 in Artikel, Crowdfunding by Douw&Koren

Crowdfunding is booming. Kunstenaars, start-ups en goede doelen zetten crowdfunding met succes in voor de financiering van projecten. Met crowdfunding geef je jouw fans de mogelijkheid om op een hele directe en duidelijke manier een bijdrage te leveren en betrokken te zijn. Daarnaast is het natuurlijk een interessante manier om (een deel van) de financiering voor een project te verzamelen.

Een crowdfunding campagne start bij je eigen netwerk; een wildvreemde zal niet zo snel geneigd zijn om een financiele bijdrage te leveren, maar een vriend of zakelijke partner die in jouw project gelooft, is ongetwijfeld bereid om een kleine bijdrage te leveren.

Natuurlijk probeer je verder te kijken dan je bestaande netwerk; hoe meer mensen hoe meer financiering. Als het even mee zit, bereik je zelfs de media met jouw project. Maar, voor hoe lang blijft crowdfunding leuk? Is crowdfunding een tijdelijke trend, of is het een ontwikkeling die daadwerkelijk doorzet?

De kern van crowdfunding is de connectie tussen een project en fans. Zolang er fans, fools en klanten blijven bestaan, zal crowdfunding blijven bestaan en uitgroeien tot een volwaardig alternatief voor de financiering van allerlei typen projecten.

Laten we als proef op de som eens kijken naar de tweede keer dat Obama crowdfunding inzet om financiering voor zijn campagne voor de presidentsverkiezingen te verzamelen. Was het in 2008 slechts een leuke eenmalige actie, of is het een verschuiving die niet te stoppen is? We zullen het zien…

3 Responses so far.

  1. Dirkjan says:

    Wat Obama doet is voor ons minder interessant. Crowdfunding doen Amerikaanse presidenten al jaren, maar minder publiekelijk, minder online. Leuker is het om te zien of na al die bezuinigingen het zou kunnen werken voor enkele Nederlandse markten.

    Vergelijkbaar met de Youtube ontdekkingen van artiesten als Esmee Denters en anderen, kan Crowdfunding nieuwe kunstenaars, ondernemers of theaters een nieuwe kans bieden?

  2. Wat wij nu van crowdfunding zien, is misschien wel een “Deceptive First Version”. Stel je eens voor dat crowdfunding over een paar jaar 10x zo bekend is en er 10x zoveel geld opgehaald wordt… Kan crowdfunding inderdaad 10x zo groot worden en betekent dit dat het langzaam van trend naar ontwikkeling gaat?

    Lees ook: http://thestartupdaily.com/2011/07/the-deceptive-first-version/

Leave a Reply

+